Zelf klussen in uw woning

We vinden het belangrijk dat uw huis als een echt thuis voelt. In veel gevallen heeft u geen toestemming nodig om in uw woning te klussen, maar in sommige gevallen wel.

Ook als u de huur van de woning opzegt gelden er regels voor aanpassingen die u zelf in de woning heeft aangebracht.

Op deze pagina leest u alles over zelf klussen in uw woning en onze spelregels. 

Wie doet wat?

 

Zelf klussen of klussen door Goud Wonen?

We vinden het belangrijk dat uw huis als een echt thuis voelt. In veel gevallen heeft u geen toestemming nodig om in uw woning te klussen, maar in sommige gevallen wel. Op deze pagina leest u alles over de spelregels als u iets aan uw woning wilt aanpassen. Ook leggen we uit of u zelf aanpassingen mag doen, of dat wij het voor u uitvoeren. En hoe u toestemming aanvraagt als u iets in uw woning wilt aanpassen.  

Praktisch overzicht

In het onderstaande overzicht ziet u welke klussen u zelf mag uitvoeren en welke aanpassingen door Goud Wonen worden gedaan. 

U kunt de checklist ook bekijken als PDF-bestand.

Veelgestelde vragen

Zelf aangebrachte voorzieningen kunnen in verschillende variaties voorkomen. Op basis van het wettelijk klusrecht heeft een huurder het recht om veranderingen aan te brengen die de verhuurbaarheid niet schaden en niet tot een waardedaling leiden. In de tabel hierboven staat aangegeven welke aanpassingen zijn toegestaan en wat de bijbehorende voorwaarden zijn. Zo wordt er bij sommige aanpassingen na mutatie een vergoeding toegekend en zijn er aanpassingen die bij mutatie mogen worden achtergelaten in de woning.

In het schema staat per onderdeel aangegeven wat er met de ZAV gebeurt als u de huur van de woning opzegt. Wanneer hier ‘oude staat of overname’ staat kan deze ZAV worden aangeboden aan de nieuwe huurder en Goud Wonen. Wanneer zowel de nieuwe huurder als Goud Wonen geen interesse heeft, zal de woning moeten worden teruggebracht in oude staat. Wanneer er ‘blijft achter’ staat dan hoeft de ZAV niet verwijderd te worden. Deze voorwaarden worden bij het verlenen van de toestemming schriftelijk bevestigd. Wanneer er een vergoeding wordt verstrekt, gelden de afspraken uit hoofdstuk 3 van dit stuk.

Heeft u wel toestemming aangevraagd voor het aanbrengen van een ZAV, maar heeft Goud Wonen geen toestemming verleend? Dan moet u de ZAV zelf verwijderen als u gaat verhuizen. U ontvangt hiervoor geen vergoeding.

Heeft u geen toestemming aangevraagd om aanpassingen te doen, maar heeft u wel wijzigingen aan de woning gedaan? Dan beoordelen we of de aanpassing in de woning mag achterblijven of verwijderd moet worden. U ontvangt geen vergoeding.

Bij aanpassingen uit het verleden maken we verschil tussen aanpassingen waar wel toestemming voor verleend is, en aanpassingen waar geen toestemming voor verleend is.

  • Een aanpassing waarvoor wel toestemming is verleend

Er wordt gehandeld conform de schriftelijke afspraken die eerder zijn gemaakt en de  algemene voorwaarden die toen van toepassing waren, in het geval van mondelinge afspraken verlenen we naar redelijkheid maatwerk. Als het nieuwe beleid afwijkt in het voordeel van de huurder dan wordt gehandeld conform het nieuwe beleid. Wanneer afspraken in het verleden niet concreet zijn gemaakt, dan wordt conform het nieuwe beleid gehandeld.

  • Een aanpassing waarvoor geen toestemming is verleend

Als Goud Wonen beoordeelt dat de aanpassing niet kan blijven dan vragen wij de huurder de woning in de oude staat te herstellen. Wanneer niet kan worden aangetoond dat de aanpassing er nog niet zat bij het aangaan van de huurovereenkomst, is Goud Wonen verantwoordelijk voor het herstel in oude staat. Deze aanpassingen komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Wanneer de aanpassing niet door de huidige huurder is uitgevoerd, herstelt Goud Wonen de woning in oude staat.

De bewijslast voor het aantonen van de oude staat ligt bij huurovereenkomsten van vóór 1 augustus 2003 bij de huurder, bij huurovereenkomsten van na 1 augustus 2003 ligt de bewijslast bij Goud Wonen. Ook hier passen we op casusniveau waar nodig naar redelijkheid maatwerk toe.

Wanneer een ZAV in aanmerking komt voor een vergoeding, wordt dit bij het verlenen van de toestemming schriftelijk bevestigd. Ook de voorwaarden voor de definitieve toekenning worden opgenomen in deze bevestiging.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding is het noodzakelijk dat u:

  1. toestemming heeft voor het plaatsen van de ZAV;
  2. de originele facturen kunt overhandigen. 

Wanneer er voor een ZAV een vergoeding verstrekt wordt, dan gaat deze uit van de daadwerkelijke kosten van de investering.

De minimale investering om in aanmerking te komen voor een vergoeding bedraagt € 250, de maximale vergoeding die we geven is niet hoger dan € 15.000 per woning:

Periode tussen de investering en de einddatumVergoeding
Tot en met 1 jaar 95%
Tussen 1 en 2 jaar90%
Tussen 2 en 3 jaar80%
Tussen 3 en 4 jaar70%
Tussen 4 en 5 jaar60%
Tussen 5 en 6 jaar50%
Tussen 6 en 7 jaar40%
Tussen 7 en 8 jaar30%
Tussen 8 en 9 jaar20%
Tussen 9 en 10 jaar10%

Contact met Goud Wonen

Heeft u vragen?

Alle informatie is ook terug te lezen in ons ‘beleid woningaanpassing‘. 

Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u iets overleggen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.