Woning zoeken

Goud Wonen verhuurt ruim 1500 sociale huurwoningen in diverse woondorpen in de gemeente het Hogeland: Uithuizen, Warffum, Usquert, Kantens, Zandeweer, Stitswerd, Rottum en Eppenhuizen. Daarnaast verhuren we garages en bedrijfsruimten.

Inschrijving en toewijzing

Wilt u een woning bij ons huren? Schrijft u zich dan in als woningzoekende. Hieronder staat aangegeven hoe u dit het beste kunt doen en welke informatie we hiervoor van u nodig hebben.

De inschrijving als woningzoekende is gratis. Het kan hier online. Huren kan bij ons vanaf 18 jaar. Maar inschrijven kan al vanaf 17 jaar. Hoe langer u staat ingeschreven, hoe meer kans u maakt op een woning. Voor de inschrijving hebben we een aantal gegevens van u nodig:

  • Persoonlijke gegevens zoals naam- en adresgegevens, telefoonnummer, e-mail;
  • Inkomensgegevens van uzelf en uw eventuele partner, omdat wij verplicht zijn passend toe te wijzen. Inkomensverklaring(en) zijn gratis te downloaden via Mijn Belastingdienst of kunnen worden aangevraagd bij de BelastingTelefoon via 0800-0543. Loonstroken of uitkeringsspecificaties kunt u bij uw werkgever of uitkeringsinstanties opvragen. Het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee bij woningtoewijzing.
  • Huurt u al een woning? Dan hebben we ook een verhuurdersverklaring van de afgelopen 5 jaar nodig. Deze vraagt u op bij uw huidige verhuurder. Als u reeds bij Goud Wonen huurt, hoeft u geen verhuurdersverklaring in te leveren.
  • Een uittreksel bevolkingsregister (Gemeentelijke Basis Administratie) met minimaal 5 jaar woonhistorie. Deze kunt u krijgen bij de gemeente waar u nu ingeschreven staat.

Als we uw inschrijving met alle gegevens hebben ontvangen, dan staat u bij ons ingeschreven.

Zodra een woning leeg komt, gaan wij aan de hand van de inschrijvingen na wie er voor deze woning in aanmerking komt. Daarbij wordt gekeken of het inkomen in combinatie met de gezinsgrootte past bij de huurprijs. Hier gelden wettelijke regels voor. Bij “Passend toewijzen” leest u hierover meer. Zijn alle gegevens akkoord, dan wordt de woning aangeboden. Degene die de woning krijgt aangeboden heeft een week de tijd om na te gaan of de woning geschikt is. Hij/zij kan contact opnemen met de huidige huurder en een afspraak maken om de woning te bezichtigen.

In het aanbod staat wanneer de woning beschikbaar is. Deze datum is onder voorbehoud. Wordt de woning geaccepteerd? Dan is er een match en kan de nieuwe huurder contact opnemen met de huidige huurder om eventuele overnames te regelen. We bereiden een huurcontract voor en we maken een afspraak over de eerste huurbetaling en voor het in ontvangst nemen van de sleutels.

Goud Wonen werkt (nog) niet met een online-overzicht van beschikbare huurwoningen.

Om voor een sociale huurwoning tot en met € 879,66 in aanmerking te komen geldt het volgende:

Uw bruto-verzamelinkomen en uw gezinsgrootte moeten passend zijn bij de kale huurprijs (de kale huurprijs betekent: huur zonder servicekosten).

Bestaat uw gezin uit één persoon, dan kunt u met een bruto jaarinkomen tot en met € 47.699,- in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
Bestaat uw gezin uit 2 personen of meer dan is het bruto-verzamelinkomen tot en met € 52.671,-  van toepassing.

 

In het schema hieronder ziet u hoe inkomen en huishouden samenhangen.

Onder de AOW-grens:

Type huishouden
(kinderen tellen mee)
Huishoudinkomen per jaar
(inkomen kinderen telt niet mee)
Maximale kale huurprijs
Eén persoon≤ € 27.725,-€ 650,43
Twee personen≤ € 37.625,-€ 650,43
Drie of meer personen≤ € 37.625,-€ 697,07

Boven de AOW-grens:

Type huishouden
(kinderen tellen mee)
Huishoudinkomen per jaar
(inkomen kinderen telt niet mee)
Maximale kale huurprijs
Eén persoon≤ € 27.225,-€ 650,43
Twee personen≤ € 36.675,-€ 650,43
Drie of meer personen≤ € 36.675,-€ 697,07

Bedragen op basis van 2024.

Bent u dringend op zoek naar een andere woning? In noodsituaties geven wij woningzoekenden soms voorrang.

Dat doen we alleen in uitzonderingsgevallen, want als iemand voorrang krijgt, betekent dit dat een ander langer moet wachten. Er moet sprake zijn van een sociale of medische urgentie. Bij een aanvraag moet voldoende bewijsmateriaal worden aangeleverd. Indien een woningzoekende als urgent wordt aangemerkt, dan krijgt betrokkene zo spoedig mogelijk de eerst vrijkomende, geschikte woning binnen het gehele werkgebied van de corporatie. Bij urgentie kan er niet zondermeer een woonvoorkeur aangegeven worden. In principe moet men accepteren wat beschikbaar komt en als passend wordt ervaren.

Denkt u in aanmerking te komen voor urgentie? Dan kunt u contact met ons opnemen.

Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele partner en medebewoners aan de voorwaarden van de Belastingdienst Toeslagen voldoen. Hierbij telt het inkomen van inwonende kinderen tot een bepaald bedrag wel mee. Wilt u weten hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen? Maak dan een proefberekening

Informatie

Verhuurdersverklaring

Dit formulier dient de verhuurder van uw huidige woning in te vullen.

Doorlopende machtiging

Formulier om de betalingen automatisch te laten incasseren.

Voorbeeld huurovereenkomst

Deze download is nog niet beschikbaar.